Ugebrev - Uge 16 - Dansk og kunst

Publiceret 08-05-2023

Kære Alle

I denne uge er vi på Kunst og dansklinjen gået i gang med at forberede os på studieturen til København.

Kirstine, Anna og Olivia tog mandag til Aalborg, sammen med Louise og Josefine, hvor de "legede" turister og øvede sig i at gå i samlet flot i storbyen. Vi vil gerne forberede eleverne godt, da der er mange mennesker i København og det er vigtigt at man følges ad med sin gruppe. Vi gik rundt i byen og spiste vores frokost i Kildeparken i Aalborg. Det gik rigtig godt.

Resten af klassen startede med at kigge på et gammelt bykort over København. Vi fik tegnet Danhostel Copenhagen ind på kortet. Vi skal bo lige ved Langebro - ikke langt fra Hovedbanegården, Rådhuspladsen og Tivoli. Vi fandt også Christianborg, Amalienborg, Rosenborg slot og Kongens Have, Nyhavn, Den lille Havfrue og alle de kendte steder vi skal besøge! Dog var FN-byen helt udenfor kortet.

I denne uge skulle vi læse og lære om Københavns historie. København er jo en meget gammel by - men den har forandret sig meget. Vi læste om Christiansborg Slot, hvor Folketinget er i dag. Vi fandt ud af, at de danske konger har haft stor betydning for opbygningen af København.

Det første Christiansborg slot stod færdigt i 1745, den gang Christian d.5 var konge i Danmark. Han fik iøvrigt også opført palæerne ved Amalienborg. Senere brændte Christiansborg ned to gange og det nuværende stod først færdigt i 1928. Frederik d.7., som også fik bygget kanalen i Løgstør, boede på Christiansborg med sin 3.kone Grevinde Danner. Det var også da, Frederik d.7.var konge, at Danmark fik sin første Grundlov. 

Tirsdag var vi alle samlet i klassen. Vi læste om København og Nyhavn - Den "nye" havn i København, som blev udgravet i 1671-1673 af svenske krigsfanger. I havnen kom handelsskibe fra hele verden og lagde til kaj. Langs kanalen var der købmandsbutikker og der blev handlet på kajen. Der var også sømandsværtshuse, hvor sømændende kunne fornøje sig. I flere omgange har H.C.Andersen boet på Nyhavn. Vi må se om vi kan finde nr.67, hvor han boede i mange år.

Da vi have læst om Nyhavn skulle eleverne i gang med at tegne NYHAVN. Der blev fundet linealer, blyanter og faver frem. Eleverne arbejdede meget koncentreret med billederne. Vi glæder os rigtig meget til at se det hele på studieturen i uge 19.