< Tilbage

Ugebrev - uge 45 - Køkkenlinjen08-11-2021 - 14:17

De 5 grundsmage er genvejen til hjertet...

Kære læsere,

Atter er det mandag, og køkkenlinjen er på banen. Efter morgenrunden gik vi i klassen og snakkede om dagens program, så der var styr på det. Efter formiddagspausen tog vi hul på de 5 grundsmage. Der var umani (japansk for velsmag), salt, sødt, surt og bittert. Vi så en lille video med hver, så vi vidste, hvad de dækker over. Vi snakkede også om, hvad vi hver især kunne lide. Det var meget forskelligt. Især i forhold til det bitre...

Vi lavede et forsøg med vand - sukker og citronsaft. Det smagte ikke godt hver for sig, men i den rette balance sammen, smagte det næsten som cola... Mærkeligt!

Til sidst fik vi lavet indkøbsliste til Fakta, og et lille puslespil om grundsmagene og deres kendetegn. Men så var det også tid til frokost.

Bagefter gik vi i Fakta og fik købt alt på listen. Anna styrede indkøbslisten med hård hånd, mens vi andre fandt tingene. Josephine lagde varer på båndet, Mathilde betalte og Julie pakkede vognen til at køre det hjem i. Heldigvis var der lige tid til lidt afslapning, da vi nåede retur...

 

Tirsdag i rengnvejr, men heldigvis ikke mere end det var okay at gå morgentur, hvis man er frisk. Og det er vi! I pausen viste Anna vore nye volontør, Helena, dansk musik, - især det, de pæne drenge laver... Efter pausen repeterede vi grundsmagene og hørte lidt om at få stærkt ind i munden fx chili. Det stærke er ikke en smag, men smerte man mærker indeni munden. Så var vi klar til selv at smage, så vi gik i gruppe 1, som vi plejer. Vi startede med at smage valnødder. De var klart bitre! Man kunne mærke smagen i sidderne. Bagefter var det kærnemælk, som det sure. Det smagte også af sommer og koldskål...  Så var det feta, vi smagte. De var salte. Som det søde var det sødmælk. Der blev vi enige om, at jordbærene manglede. Vi sluttede af med umami - parmesan. Mmmm! SÅ KOM DET STÆRKE - CHILIEN. Vi skar den ud i tynde stykker, som tungen bare skulle sættes på. Det skulle ikke ind i munden. Efter et par forsøg mente Anna sagtens, hun kunne spise sit stykke. Det fortrød hun! NU må vi kalde hende chili-Anna... Til sidst lukkede vi for næsten med fingrene, mens vi spiste persille. Det smagte ingenting af. Først da vi slap med fingrene, så kom smage buldrende, så vi smager altså også med næsen!

Vi sluttede af med at lave vores eksperiment med cola og natron. Først skummede det vildt, og så kunne vi smage. Det smagte rigtig sødt og mærkeligt. Så kunne vi rigtig smage, hvor meget sukker. der er i cola. 

Efter frokost gik vi musiklokalet til koncert med et band fra DjurslandsFolkehøjskole. Der blev danset og sunget rigtig meget. Endnu en dejlig dag. 

 

Onsdag stod på botræning og hhv spillecafé, kreacafé og motionscafé.

 

Torsdag var endnu engang faglig eller praktisk/musisk dag på differentierede hold. Fælles for alle hold er dog, at de arbejder med det nærtforstående kommunalvalg. Planen er nemlig, at køkkenlinjen på tirsdag tager ned og stemmer med eleverne - og derfor er det godt at være velforberedt og vide lidt om, hvorfor det er vigtigt at stemme og på hvem.

 

Fredag gik med at svømme eller motion på skolen inden morgensang. Til ugebrevstimen fik vi læst dette og set ugens billeder. Vi fik også set et afsnit ultranyt. Vi fik også snakket om næste uge. Der er nemlig lidt ændringer. Mette H er fraværende mandag, så der kommer der en vikar ind. Tirsdag går med at gå med eleverne i Lanternen, hvor de vil stemme til kommunalvalget. Vi laver derfor ikke mad den dag. 

 

I ønskes alle en skøn novemberweekend :) 

< Tilbage