< Tilbage

Ugebrev - Uge 12 - Friluftslinjen25-03-2022 - 09:32

Der går fisk i den......

Mandag stardede vi som altid med den lange morgenrunde - det er dejligt at få gang i benene fra morgenstunden.

 

Efter formiddagspausen gik vi i gang med at repetere det om vand, muslinger, fisk og dambrug, som vi lærte for to uger siden. Vi så også et par videoer fra nogle dambrug. Vi ville nemlig være helt klar til tirsdagens tur hvor vi skal besøge et dambrug. Vi skrev også nogle spørgsmål, som vi ville stille Heidi, som har dambruget. Sprøgsmålene var: 

  • Hvor gør I af afføringen fra fiskene?
  • Hvor mange fisk har I i et bassin?
  • Hvor kommer jeres fisk hen? Kommer de til Nyborg Havn?
  • Hvis fiskene ikke er gode nok til at sælge, hvad gør I så med dem?
  • Ville disse ørreder kunne klare sig selv i havet?
  • Hvad fodrer I ørrederne med?
 
Efter frokost malede vi vores rådyr færdige - det var dem vi startede på for to uger siden, da vi ikke kunne komme ud at se dambruget pga. Corona. De blev rigtig fine. Vi blev enige om at de skal klippes ud og sættes op på nogle plader til pynt i klassen. Vi fik fat i Jimmi, som lige havde to plader i kælderen. Nu mangler vi bare at få pladerne til at ligne et sted hvor rådyrene kan lide at være.
 
Tirsdag var det endelig tid til at besøget Heidi og hendes dambrug. Vi kørte afsted lige efter morgensang, det var en spændende tur på smalle veje med mange sving - virkelig langt ude på landet......
 
Vi stardede med at få frugt og formiddagskaffe inden vi gik ind i stalden, hvor dambruget var. Vi skulle først dyppe vores skosåler i noget lyserødt væske, så der ikke var bakterier på. Der lugtede rigtig meget af fisk inde i stalden - Heidi fortalte at det faktisk er fodret, der lugter, da det også er lavet af fisk. Vi så de helt nyudklækkede ørreder i et lille glas og så så vi hvordan de blev større og var i forskellige bassiner. Heidi fortalte om fiskene, hvad de spiser og hvordan man passer dem. Hun viste os hvordan hun gør når hun gør rent ved dem og det gør hun hver dag. Vi snakkede om at det er lige som botræning og flere af eleverne var glade for at de ikke har botæning hverdag. 
 
Heidi fangede nogle fisk i et net og så kunne vi prøve at sikke hånden ned til dem - det kildede ret meget. Vi fik svar på alle vores spørgsmål og ved nu en masse om ørreder og dambrug. Vi var så heldige at få en pose fisk med hjem, som vi kiggede på efter frokost. 
 
De fisk vi havde fået af Heidi var blevet lidt slimede, men det lykkedes os at få dem op af posen og lagt på en avis på bordet. Vi gik i gang med at kigge på fiskene og klippede dem op fra gat-hullet og op til hovedet. Nu kunne vi kigge ind i fiskene og se organerne. Vi fandt hjerte, lever, svømmeblære, tarme, diamanten i øjet og meget mere. Vi mærkede på tænderne og forsøgte at finde hjernen - det var dog lidt svært, da den er ret lille. De elever, der havde lyst fik handsker på og kunne selv klippe, mærke og kigge på fiskene. 
 
Det var mega spændende, men til sidst var vi ret grattede og der lugtede meget at fisk i klassen. Vi fik det hele ryddet op og luftet godt ud og så var skoledagen slut. Vi var alle blevet meget klogere på ørreder, men også lidt trætte. 
 
Onsdag var der botræning og Cafeer.
 
Torsdag arbejdede eleverne med deres individuelle mål om formiddagen og over middag var der kor og landart. 
Det aktive praktiske hold havde foreslået, at vi kunne samle pant, som vi kan give videre til flygtninge i Danmark. der blev fundet en del på morgengåturen. Efter pausen så vi UltraNyt og snakkede om indholdet. Herefter gik vi skoven, hvor vi så og lyttede til fugle, for at kunne forstå, hvor fuglekongen og alle de andre fugle lever. På en solskins plads i skoven hørte vi det sidste fra vores bog om fuglekrigen. 
 
Fredag var der først gymnastik i hallen og svømning. Efter formiddagspausen var der ugebrevstime i klasserne. Eleverne har fået at vide at vi skal på studietur til Hellevad Vandmølle i uge 20 og at Tue, Estelle, Mette Randrup og Karina Stilling skal med Friluft på studietur. Vi glæder os rigtig meget og der kommer selvfølgelig meget mere information om studieturen når vi kommer tættere på.
 
God weeekend. 
< Tilbage