< Tilbage

Ugebrev - uge 9 - Køkkenlinjen28-02-2022 - 14:14

Tilbage igen...

 

Kære læsere,

Dejlig sol efter en dejlig vinterferie. Dog var der kun 3 elever på køkkenlinjen, men vi håber snart, der kommer flere...

Da vi gik morgenrunden, var der stadig rim i græsset, men solen skinnede på os. Det var rart at fortælle om, hvad der var oplevet i ferien. Efter formiddagspausen gik vi i gang med ugens emne; ÆG.

Det er så smart med æg. Det kan bruges til rigtig mange forskellige ting, og det er pakket ind i en skal fra naturen. Vi fandt i fællesskab ud af, at man kan lave broccolitærte, bage fx babankage eller boller, lave blødkogte æg eller hårdkogte. Måske pandekager eller omelet og en masse andre ting.

Vi havde 2 æg, der opførste sig forskelligt. Især når de snurrede rundt. Det viste sig det ene var hårdkogt, mens det andet var råt. Indeni i det rå kunne vi også let finde selve opbygningen af ægget. Skal, hinde, hvide, blomme og kalazastrengen, den holder blommer på plads midt i ægget.Imorgen har vi planlagt at lave forskellige eksperimenter med æg. Vi skal lave et spejlæg og finde ud af, hvad der stivler først af hvide og blomme, og ved hvilken temperatur. Josephine tror, det er blommen, menas Julie og Anna mener det er hviden, der stivner først på panden. Vi skal også prøve at koge 2 æg i 5 og 8 minutter for at se forskellen. Til slut vil vi lægge et æg i eddike for at for skallen til at forsvinde. Det bliver ret sejt.

 Vi skal selvfølgelig også lave lidt mad; omelet, pocherede æg og solæg...

Derfor gik vi også i Fakta i endnu mere solskin for at handle, så vi er klar til køkkenet i morgen. Til sidst blev der lidt tid til afslapning, for det er også liiidt hårst at starte efter en ferie...

 

Tirsdag gik vi den korte morgenrunde - for desværre regnede det en smule. Så vi fik frisk luft og lidt vand i håret. Tilbage i klassen gennemgik vi dagens mange ægge-forsøg. Vi skulle nemlig nå en masse.

Efter formiddagspausen gik turen over i gruppe 1, hvor vi startede med at gøre klar til 'Solæg'. Solæg er en lidt underlig egnsret fra Sønderjylland, hvor man koger ægget rigtig lang tid og så putter det i en salt/eddikelage sammen med løgskaller. Her skal det stå og trække 2-3 dage, inden man kan smage på det. Vi venter dog indtil tirsdag med at smage det.. Vi fik også lavet æggemassen til omeletten og lavet to spejlæg. Mette havde et infrarødt termometer, hvor hun løbende målte temperaturen på hhv æggeblommen og æggehviden. Og det var meget tydeligt, at det var æggehviden, som først stivnede, så tillykke til Julie og Anna med sejren :) 

Anna nåede også lige inden frokost at undersøge, hvad der sker med æggehviden, hvis den bliver pisket med et piskeris. Som en trylleformular fra Harry Potter bliver hviden helt hvis og stiv. Vi fik den pludselige indskydelse at putte sukker i og så på en bageplade og i ovnen.. Og vupti - så blev der tryllet lækre kyskager frem. 

Over middag fortsatte forsøgene. Vi kogte æg hhv 5 og 8 minutter og så lavede vi også porcherede æg. Til sidste lavede vi endnu et trylleforsøg, hvor Josephine puttede et æg i et glas og fyldte det med eddike. Så bliver det spændende at se, om/hvornår æggeskallen pludselig ikke er der mere. Inden vi sluttede timen af med at se Madmagasinet (om æg) smagte vi på alle de herlige æggeretter. Eleverne syntes især, at omeletten og kyskagerne blev rigtig gode.

 

Onsdag var en lidt anderledes botræningsdag.Skolen havde nemlig skaffet billetter til filmen 'Romy's salon', så alle de elever som kunne, tog afsted om formiddagen for at se filmen over i Lanternen. Over middag var der caféer som vanligt. 

 

Torsdag gik med differentierede hold. Da det var første torsdag i måneden havde Heidi sørget for god mad til fællesspisning i Pyramiden. Over middag var der kor og landart. 

 

Fredag morgen stod på svømning eller motion på skolen. Skoleugen blev sluttet af med ugebrevstime, hvor vi bl.a. så billeder fra ugens løb.

 

I ønes alle en dejlig weekend. 

< Tilbage