< Tilbage

Ugebrev - STUDIETUR - Uge 20 - Friluftslinjen16-05-2022 - 21:29

Hellevad Vandmølle i Sønderjylland.

Så kom dagen endelig - vi skal afsted på STUDIETUR. Vi har glædet os og forberedt os i mange uger.

 

Da alt og alle var pakket og klart kørte vi afsted sydpå. Vi holdt et par pauser undervejs og fik frugt og frokost. Vi var fremme ved Hellevad Vandmølle kl. 14.30 og det var dejligt. Det er et super hyggeligt sted. Elsebeth viste os de forskellige steder vi skal bo og alle fandt deres værelser og flyttede ind. Vi mødtes ved bålpladsen, som er lige ved åen og der spiste vi nogen af vores muffins, som vi bagte for et par uger siden. Så kom Elsebeth og Bjane og vi fik en rundvisning på gården. Vi mødste hunden Loui, som er meget glad og nysgerring. Vi så kaniner, marsvin, lam, heste og grise.

 

Da vi havde set det hele var det tid til at lave aftensmad på bål, vi havde heldigvis forberedt det hjemmefra, så det var let og lækkert. Da alle var mætte var der tid til lidt hygge inden sengetid.

 

Tirsdag morgen stod vi op til fantastisk vejr. Da alle var vågne og havde fået morgenmad var det tid til at fordre dyrene. Bjarne kom med sin fine røde Volvo traktor med en specialbygget vogn bagefter. Der var sæder til eleverne og en vandtank med vand til dyrene. Bjarne fortalte at han havde to slags mad med, en slags til grisene og en slags til køerne. Vi kørte først ud til grisene, de fik mad, men de sloges lidt mens de spise. De skulle også have vand i deres mudderhul, de kan nemlig ikke svede og køler sig derfor ned med køligt mudder. Vi kørte videre og det var rigtig sjovt at sidde i vognen. Da alle dyr var fodret gik vi hen og kiggede på maskiner. Der er virkelig mange spændende maskiner i alle størrelser her på gården. 

 

Vi spiste frokost i haven ved Møllerens Hus, der hvor Mia, Jens, Fredrik og Mette bor, og det var rigtig hyggeligt. Om eftermiddagen gik vi en tur i skoven. Det blev en spændende tur for der var nogle stejle bakker at gå og køre opad. Det var lidt hårdt, men vi hjalp hinanden og alle klarede turen. Der var et skovtårn, som vi var oppe i og nyde den gode udsigt.

 

Dagens aftensmad var "Svinemørbrad med urter bagt i saltdej med pasta, grøntsager, dadler med brændenælde og bacon og hjemmelavet pesto til". Vi hjalp hinanden med at lave bål og samle urter. Det er dejligt at lave mad på bålet og have god tid til at snakke og fjolle med kammeraterne. Vi spiste ved bålpladsen og maden smagte rigtig godt. I dag var der også dessert. Joachim, Andreas og Karen havde nemlig været i Elsebeths køkkenhave og plukke rababer til Rababer-kompos. Vi fik det med is til - lækkert. Inden sengetid var der hygge rundt om i husene - det er skønt at hygge og slappe af med vennerene efter en spændende dag.

 

Onsdag gik turen til Vadehavscentret. Vi startede med at se centret, det var spændende, der var nemlig en masse vi kunne se på og pille ved. Vi så mange af de dyr der lever i vadehavet. Vi spise frokost og kl. 13.00 havde vi en aftale med Signe som er naturvejleder - hun tog os med ud på "Vaden", som de kalder havbunden når tidevandet har trukket vandet væk. Andreas og Magnus fik et par MEGA fede terrængående kørestole at køre i, så de kunne komme med helt ud i vandet. De syntes begge at det var fedt at køre i dem. Vi gik ned mod vandet og da vi var kommet over diget kunne vi se Vadehavet og stormflodssøjlen, som viser hvor højt vandet har stået når der har været oversvømmelse. Flere elever opdagede at det var her der var blevet optaget en Far til Fire film - den hvor de sidder fast i vandet.

 

Vi gik ud på Vaden og gravede i sandet, nede i sandet fandt vi sandorm. Da vi havde kigget på dem lidt lagde vi dem ned igen og så hvor hurtigt de kunne kravle ned i sandet igen. Vi gik videre ud til der hvor der begyndet at være lidt vand, nu skulle vi se hvad vi kunne fange med de net vi havde taget med. Vi fangede rejer, krabber, små fladfisk, kæmpedyndsnegle. Vi fandt også en masse østers skaller. De modige - Victor, Andreas, Karen og Anne, spiste levende rejer. De smage lidt som chips. Signe fortalte en masse om dyrene, blandt andet hvordan man kan kende forskel på en han og en hun krabbe.

 

Da flere elever havde fået gummistøvlerne fyldt op med vand og vi havde lukket dyrene ud igen, så var det tid til at gå ind på land igen. Da vi kom tilbage til Vadehavscentret fik vi os en is og det var dejligt for der var virkelig blevet varmt. 

 

Vi var alle lidt trætte efter den dejlige tur og alt det friske luft vi har fået. Derfor blev vi enige om at købe pizzaer til aften - vi spiste i haven og det var rigtig hyggeligt. Inden sengetid gik Tobias, Andreas, Victor og Karen en tur for at sige godnat til dyrene og kigge til maskinerne.

 

Torsdag var endnu en fantastisk dag i det Sønderjyske. Victor, Andreas, Tobias, Jens og Joachim havde aftalt med Bondemand Bjarne at de skulle med ud at fodre dyrene, derfor var de klar til afgang kl. 9.00. Som de andre dage har der været varmt i dag, men der er også kommet noget regn. Det gjorde dog ikke så meget for en af aktiviteterne var klatring på klatrevæggen inde i ridehallen. Det var lidt hårdt, men også rigtig sjovt at klatre og alle der havde lyst fik sele på og kom op på klatrevæggen. 

 

Tobias havde bestemt dagens frokost-menu, som var grilpølser på bål. Vi bagte brød med brændenælder i dertil. Lige da det hele var klart til at spise begyndte det at regne. Vi skyndte os derfor at flytte bord og frokost ind i hestestalden, der var nemlig tørvejr. Hestene syntes det var hyggeligt med selskab, men de kiggede langt efter vores brød og gulerødder. 

 

Efter frokost gik Andreas, Joachim, Magnus, Victor, Tobias, Estelle og Tue til åen for at fiske. De havde først gravet regnorm op, så de havde noget madding. De fangede desværre ikke noget, men det var meget hyggeligt. Fredrik spillede fodbold med Mette og Mia var i stalden med Elsebeth. De gav de små lam mælk med sutteflasker og striglede hesten Camilla. Da Camilla var blevet fin gik Mia en tur med hende rundt på gården. 

 

Aftensmaden i dag stod Elsebeth for, hun havde lavet en 3-retters festmiddag til os. Vi fik først grøntsagssuppe lavet af grøntsager fra hendes have. Bagefter var der sønderjyske frikadeller med kartofler, sovs og en masse andet lækkert tilbehør. Til dessert var der rababertærte med flødeskum. Det hele var vildt lækkert og Elsebeth kiggede forbi til en hyggesnak. Efter maden mødtes nogle af eleverne i "slyngelstuen" i køkkennet i Farmors lejlighed. Der spillede vi et spil "Fisk" og fik noget godt snak og en masse gode grin - det var mega hyggeligt.

.

< Tilbage